Asien

Världens största världsdel – det är Asien, det. Med en befolkningsmängd på drygt 4,4 miljarder människor och en makalös yta på ca 44,5 miljoner km² är det svårt att jämföra någon annan världsdel med Asien. Gränserna mot Asien från Europa och Afrika har varit en debatt genom alla sekel som varit. Man kallar också en del av Asien för Eurasien, det vill säga den del som ligger närmast Europa, vilket är även kulturellt betingat. Namnet Asien har klingat bekant sedan de äldsta civilisationerna i Mellanöstern, men det var inte förrän efter Romarrikets fall som man upptäckte att Asien egentligen var större än väntat. När sedan de upptäcktsresande gav sig iväg på de 7 haven, blev idén något klarare. Idag vet vi att Asien inhyser 48 stater, varpå Kina och Indien är de största, (om man inte räknar hela Ryssland). I Asien ligger även bland annat sevärdheter som världens högsta berg Mount Everest och det salta vattnet i Döda havet.

Asien – en sammanfattning av länder

Asien har en mängd storstäder av myller och mångfald, precis som kontinenten kan skryta med en förbluffande natur och flera olika klimatförhållanden från svinkallt till stekhet tropisk värme. Norra Asien består av Sibiriens och Rysslands kalla och torra vidder, bergsskogar och tundra, medan södra Asiens länder som Sri Lanka, Maldiverna och Bangladesh m.fl. är betydligt varmare. Däremellan finns Centralasien med Mongoliet, Tibet och vissa av länderna på ”an” (Uzbekistan, Tadzjikistan, Pakistan…) Österut ligger Östasien med Indonesien och Japan längst ut. Syd- och Nordkorea inkluderas även till Östasien, samt delar av Kina. I Sydostasien ligger Indonesien, Malaysia, Singapore m.fl. där du känner av ett mycket fuktigt klimat.

Asien består även av länder som man skulle kunna tro ligger i en helt annan världsdel. Visste du t.ex. att Israel räknas in här? Delar av Turkiet? Samt andra delar av Mellanöstern såsom Quatar, Kuwait, Oman, Syrien och Irak?

Asiatiska huvudstäder

Några av världens största städer ligger utplacerade i Asien. Shanghai, Peking, Tokyo, New Delhi, Jakarta och Seoul är bara några att nämna. I Asien finns städer så moderna att till och med Stockholm känns avlägset, medan andra städer tycks ha frusit fast totalt i det förgångna. Det är också en helt annan social kultur än vad du kanske är van vid från Europa. Hälsningsfraser och gester kan vara milslångt bort från våra seder, sociala koder kan vara svåra att knäcka och maträtterna må vara goda men ibland bestå av saker vi aldrig ens tänkt tanken att stoppa i oss.

I vissa städer upplever du en obegränsad gästfrihet, medan du i andra känner dig som ensammast på jorden. Och i vissa städer måste du vidta så stora försiktighetsåtgärder att du kan ha svårt att sova om nätterna av rädsla för att ha begått ett misstag.

Från andliga Ulaanbaatar i Mongoliet eller Kathmandu i Nepal, till högteknologiska Seoul i Sydkorea eller hypertrendiga Tokyo i Japan. Däremellan kan du uppleva världens mest slutna land i Nordkorea och huvudstaden Pyongyang.

Att resa i Asien

Samla information om de olika länder du åker till eftersom grannlandet kan vara helt annorlunda.

Här kan man sannerligen tala om ytterligheter. Det är annars viktigt att du vaccinerar dig ordentligt och verkligen tänker på vad du äter och dricker i vissa länder. Bakteriekulturen är mycket olika vår. Var också påläst om uppförande och respekt, då asiatiska länder till stor del är muslimska, buddhistiska, och/eller hinduistiska. Sist men inte minst, utrusta dig med rätt kläder!

Huvudstäder i Asien

Amman Jordanien
Ankara Turkiet
Ashgabat Turkmenistan
Bagdad Irak
Baku Azerbajdzjan
Bandar Seri Begawan Brunei
Bangkok Thailand
Beirut Libanon
Bishkek Kirgizistan
Colombo Sri Lanka
Damaskus Syrien
Dhaka Bangladesh
Doha Qatar
Dushanbe Tadzjikistan
Flyga Fish Cove Julön
Hanoi Vietnam
Hong Kong Hong Kong
Islamabad Pakistan
Jakarta Indonesien
Jerusalem Israel
Kabul Afghanistan
Kathmandu Nepal
Kuala Lumpur Malaysia
Kuwait City Kuwait
Macao Macau
Malé Maldiverna
Manama Bahrain
Manila Filippinerna
Muscat Oman
Nay Pyi Taw Myanmar
New Delhi Indien
Nur-Sultan Kazakstan
Peking Kina
Phnom Penh Kambodja
Pyongyang Nordkorea
Riyadh Saudiarabien
Sanaa Jemen
Seoul Sydkorea
Singapore Singapore
Taipei Taiwan
Tashkent Uzbekistan
Tbilisi Georgien
Teheran Iran
Thimphu Bhutan
Tokyo Japan
Ulan Bator Mongoliet
Vientiane Laos
Yerevan Armenien
-->