Centralamerika

Centralamerika ligger mitt mellan Nordamerika och Sydamerika och är liksom länken som förbinder dubbelkontinenten. Många vet inte riktigt skillnaden mellan Centralamerika och Latinamerika, men faktum är att Latinamerika mer är något som kommer på tal när man talar om den lingvistiska bakgrunden, det vill säga i de länder i centrala Amerika där det främst talas spanska. Latinamerika är således inte det rätta namnet på världsdelen. Ibland är det dock svårt att avgöra om vissa länder faktiskt ligger i Centralamerika eller i Nord- alternativt Sydamerika. Så är till exempel fallet för Mexiko som rent geografiskt ligger på gränsen, men som ändå tillhör Nordamerika. Egentligen anses hela Centralamerika faktiskt vara en del av Nordamerika, eller en enskild region för att vara helt korrekt. Dock behandlas den som en egen liten världsdel på grund av ekonomiska och statistiska aspekter.

Lilla Centralamerika

Centralamerika är en liten världsdel som endast består av 7 länder, där de flesta är små till ytan. El Salvador är det minsta landet och Nicaragua det största. Den gemensamma nämnaren är dock att alla länder är mer eller mindre små naturparadis där allt fler turister vallfärdar i hopp om bra surfing, solbadande och annorlunda sightseeing. Eftersom de flesta ländernas kustremsor både innefattar Atlanten och Stilla Havet är det ett mecka för soldyrkare, seglare och dykare.

Mesoamerika

I Centralamerika hittar du flera geografiska områden från den svunna tiden då indianerna och andra kulturer härskade. Tack vare arkeologiska utgrävningar har man bildat begreppet Mesoamerika som avser tre stycken geografiska zoner som inberäknar Guatemala, delar av Mexiko som Yucatánhalvön samt El Salvador och Honduras. Är det kultur du suktar efter på resan, så här har du den framför dina fötter.

Naturen är även den mest omvälvande med tropisk regnskog i det södra låglandet, med det flacka norra låglandet, samt det mäktiga höglandet i Guatemala med dalgångar, vulkaner och skogar som sitter på ädelstenar och exotiska fågelarter.

Centralamerikanska huvudstäder

Centralamerika bjuder på en fin meny av huvudstäder som exempelvis Panama City, San Jose och Belmopan. Vid första anblick ser en del av dem ut som stora småstäder med färgsprakande fasader, grönskande parker och en härlig mix av Karibiens nattliv och Nordamerikas affärsliv. Centralamerika hade under en längre tid fått brottas med stämpeln att vara ett kriminellt centrum för kokainhandel och annan brottslighet, men den stämpeln börjar nu suddas ut ordentligt. Faktum är att det är betydligt säkrare att resa runt i Centralamerikas städer än i Sydamerikas.

Resa i Centralamerika

Landsbygden i Centralamerika är faktiskt mycket säker, det enda du bör tänka på är att brist på belysning samt vägarnas skick kan göra att nackdelarna väger tyngre än fördelarna. I huvudstäderna kan fickstölder förekomma, men brutalt våld mot turister är mycket ovanligt i dagsläget. Många som rest runt i flera månader har inte varit med om något negativt beträffande brottsligheten. Det är emellertid självklart viktigt att vara på din vakt, läsa på och inte utmana ödet.

Det är dessutom mycket billigt att färdas i Centralamerika, oavsett vilket transportsätt du väljer. Boende är också mycket prisvärt, från drygt 50-lappen natten på enklare ställen. Eftersom Centralamerika är litet, så bör du beta av samtliga huvudstäder på en och samma resa om du kan.

Huvudstäder i Centralamerika

Belmopan Belize
Guatemala City Guatemala
Managua Nicaragua
Panama City Panama
San Jose Costa rica
San Salvador El Salvador
Tegucigalpa Honduras
-->