Karibien

Karibien är minst sagt en liten världsdel och innefattar många olika ögrupper i form av en slags skärgård med sina egna stater eller fortfarande under styre av andra länder. Den sammantagna övärlden som är mer eller mindre kedjelik i utseendet, har också kommit att kallas för Västindien eftersom Christofer Columbus som upptäckte Karibien, först trodde att han hamnat väster om Indien.

Karibien eller Västindien var under 1600-talet och 1700-talet föremål för handel, men mycket av handeln omvandlades till sjöröveri. Därför är pirater och sjörövare ofta förknippade med just Karibien och kända karaktärer har givit upphov till filmer och böcker skapade i vår tid. Många slavar togs från Afrika och sattes på de västindiska öarna, vilket lett till att Karibien har en stor mörkhyad befolkning som utgör ättlingar till dessa slavar.

Den västindiska drömmen

Idag är de karibiska öarna ofta förknippade med drömmar, romantik och surfing. Hit kommer folk som vill utöva yoga, åka på bröllopsresa eller lyssna och se på den kreolska musiken och kulturen. Därmed är Karibien ett hett semestermål. Klimatet är för övrigt mycket gynnsamt, eftersom brisen från Atlanten aldrig gör vädret outhärdligt varmt.

Självständiga och styrda stater

Karibien är ett örike av både helt självständiga stater, och stater som fortfarande står under brittiskt, franskt, amerikanskt eller holländskt styre. Några av de stater som fått självständighet är:

 • Kuba
 • Dominica
 • Trinidad och Tobago
 • Jamaica
 • Haiti
 • Barbados

En lista på några av de ”särskilda områdena” som de kallas, och som är autonoma territorier.

 • Brittiska Jungfruöarna
 • Aruba
 • Guadeloupe
 • Martinique
 • Puerto Rico

Turismen är i regel stor på alla typer av öar, men de stater som är autonoma men ändå styrda av andra länder blir vanligtvis ännu mer besökta, speciellt av sina ”hemländers” invånare som gärna flyr rusket i Europa eller USA på vintern. Det är också värt att poängtera att fattigdom och rikedom är två påtagliga kontraster även i Västindien. Stater som Saint-Barthélemy har till exempel så låg kriminalitet att de tiotal polismän som patrullerar här, har svårt att hitta på något att göra om dagarna. (Jo, det är sant). Styr du istället blickarna mot Haiti så är läget helt annorlunda. Andra länder som Kuba har fångat många människors uppmärksamhet sedan självständigheten, eftersom landet har varit präglat av svår kommunism och avbrutna förbindelser till USA under lång tid.

De karibiska huvudstäderna

En huvudstad i Karibien kan ha både för- och nackdelar, men en sak är klar – de sprudlar av färg, livliga människor, dans, musik och fantastisk mat. Det är från Karibien musikstilen reggae har uppkommit, samt calypso och soka. Städer som exempelvis Havana på Kuba är en dröm för många fotografer att åka och plåta på, eftersom de gamla bilarna och de färgstarka husen tillsammans med ljuset bidrar till de vackraste av reportage.

Karibiska huvudstäder varierar dock mycket till yta och befolkningsmängd. Största staden är Santo Domingo på Dominikanska Republiken, och den allra minsta är The Bottom på Saba som har ca 400 invånare.

Resa i Karibien

Till Karibien kan du resa på två sätt – med flyg eller med båt, typ kryssningar. Kryssningsfartyg kan bokas på nätet. Det går också chartrade resor hit som kan bokas med svenska researrangörer, och där du har allt inkluderat.

När du befinner dig i huvudstäderna är det bra om du har koll på om det finns mycket kriminalitet i närheten eller inte. Kolla säkerhetsläget redan i Sverige innan du bokar resa. Vissa städer är som sagt mycket säkra att vistas i, medan andra är en helt annan historia.

Huvudstäder i Karibien

Basseterre Saint Kitts och Nevis
Bridgetown Barbados
Castries Saint Lucia
Charlotte Amalie US Virgin Islands
Cockburn Town Turks- och Caicosöarna
George Town Caymanöarna
Havana Kuba
Kingston Jamaica
Kingstown Saint Vincent och Grenadinerna
Nassau Bahamas
Oranjestad Aruba
Plymouth Montserrat
Port of Spain Trinidad och Tobago
Port-au-Prince Haiti
Road Town British Virgin Islands
Roseau Dominica
San Juan Puerto Rico
Santo Domingo Dominikanska republiken
St. Johns Antigua och Barbuda
The Valley Anguilla
-->