Oceanien

I Oceanien ingår de stora länderna Australien, Nya Zeeland, Nya Guiniea och många andra öar och ögrupper ute i Stilla Havet. Oceanien kan sedan delas in i mindre områden som Mikronesien, Polynesien och Melanesien. För en nordbo är Oceanien lika med Söderhavet och paradisets lustgård, men även surfing, ökenvandring, bush-upplevelser och pulserande storstadsliv i Australien. För bara ett sekel sedan var det i stort sett omöjligt för en vanlig turist att åka från Sverige till Oceanien, men idag är det mer regel än undantag att man väljer att semestra där. Tack vare goda och snabba flygförbindelser är man där på ca 24 timmar. Många väljer till och med att bosätta sig på den ena eller den andra platsen i Oceanien för att göra en fullkomlig omstart i livet, för att studera eller för att man kanske träffat sitt livs kärlek. Och valet att bosätta sig i Oceanien är inte speciellt svårt att ta. Vackrare platser på jorden finns knappast.

Kort om Oceanien

Världsdelen Oceanien upptar en yta på ca 8 500 000 km² och har en befolkningsmängd som knappt överstiger 40 000 000 människor. En del av öarna i Stilla Havet eller Söderhavsöarna som man en gång så poetiskt kallade dem, är helt obebodda. Här kan du hitta en öde ö och leva Robinson Kruse-liv, men du kan även hitta öar med ursprungsbefolkningar, stammar och helt annorlunda levnadsförhållanden än vi är vana vid.

Exotiskt är verkligen det rätta ordet för Oceaniens alla utspridda länder, för detta är en världsdel där få länder faktiskt sitter ihop. Bara i Australien kan du hitta 9 av 10 av världens farligaste djur och på öarna kryllar det av udda fågelarter, insekter samt fiskar i korallreven. Utmed stränderna växer olika exotiska fruktträd och palmer. Sanden är så vit att det ser ut som snö på backen, och vattnet är nästan lika transparent som luften.

Oceaniens huvudstäder

Förutom Australien och möjligtvis Nya Zeeland är det lite skrattretande att tala om några storstäder i Oceanien. I Australien kan du dock uppleva storslagna monument och attraktioner, shopping och långa promenadstråk. I huvudstäderna på öarna där många turister flockas är det givetvis mer exploaterat än på de mindre orterna och nattlivet och restaurangutbudet är i regel mycket bra. Men knalla timme ut och timme in är det vanligtvis inte fråga om i t.ex Adamstown (befolkning på 50 personer!!), Palikir eller Avarua. Är du i Australien eller på Nya Zeeland kan du dock roa dig för mindre i Canberra eller Wellington, jämsides med andra stora australienska städer som Sydney eller Melbourne. Men i övrigt är det naturupplevelser, extremsporter och genuina stråk som väntar dig även i örikets huvudstäder – jämsides med romantiska solnedgångar och härlig snorkling eftersom närheten till havet är mer än påtaglig.

Resa runt i Oceanien

Att resa runt i Oceanien och dess städer är i allmänhet mycket säkert om man bara använder sitt sunda förnuft. Öarna är till stor del semesterparadis och inte alltför många brottslingar hittar hit, om vi säger så. Många gånger går det dessutom bara att äntra öarna med flyg eller fraktbåt. En resa till Oceanien, oavsett var du åker, kommer att förse dig med en galen erfarenhet i positiv bemärkelse – och en öppen famn från alla håll och kanter.

Huvudstäder i Oceanien

Adams Pitcairnöarna
Alofi Niue
Apia Samoan
Avarua Cooköarna
Canberra Australien
Funafuti Tuvalu
Hagatna Guam
Honiara Salomonöarna
Majuro Marshallöarna
Melekeok Palau
Pago Pago Amerikanska Samoa
Palikir Mikronesien
Port Moresby Papua Nya Guinea
Port Vila Vanuatu
Suva Fiji
Tarawa Kiribati
Wellington Nya Zeeland
Yaren Nauru
-->