Sydamerika

Sydamerika ligger söder om Nordamerika och utgör således den södra biten av dubbelkontinenterna. Stilla Havet ligger på den västra sidan, Atlanten på den östra och sedan har du det kyliga Antarktis allra längst ned, söder om den sydamerikanska sydspetsen och Eldslandet som delas av Chile och Argentina. Vill du åka allra längst upp i norr kan du nästan skymta Karibien med alla sina öar. Sydamerika består nästan av 18 miljoner km² yta och har en befolkningsmängd på lite över 415 miljoner invånare fördelade på 12 stater. Med detta sagt är Sydamerika en mycket stor kontinent. Den har också en del intressanta öar såsom Påskön och Falklandsöarna.

Det var främst spanjorer och portugiser som slog sig ned på den sydamerikanska kontinenten för några hundra år sedan, närmare bestämt på 1500-talet, och koloniserade den. Idag är i stort sett alla länder självständiga, där en del nationer har en någorlunda bra ekonomi såsom Brasilien, Chile och Argentina, och andra betydligt mer fattigdom och konflikter som Paraguay och Venezuela varpå den sistnämnda i skrivande stund drabbats av stora inre, politiska konflikter.

Sydamerikas natur och kultur

Sydamerika är en av världens mest uppmärksammade kontinenter när det kommer till exotiska djur, sett till våra ögon och med våra mått mätt. I Sydamerika finner du alla tänkbara fågelarter, insekter och groddjur m.m. Naturen har allt du kan tänkas hitta, såsom höga bergskedjor som Anderna, Panama-kanalen, Patagonien, Amazon-floden, Atacamaöknen, Inkaleden och Machu Picchu samt enorma vidder och stäpp. Även klimatet skiljer sig åt från norr till söder med tropisk regnskog i norr, och kyla och glaciärer allra längst i söder.

De sydamerikanska färgerna – en glädje!

Hantverk och sömnad är något man bara inte får missa när man är i Sydamerika. Den ursprungliga kulturen har kvarstått trots kolonialherrarnas framfart och förmåga att påtvinga urbefolkningen sina seder och bruk. Handla sjalar, ponchos, tyger och hantverk tills väskan är proppfull! Det finns få saker som är så sprudlande färgstarka som just sydamerikanska konstverk och produkter.

Sydamerikas huvudstäder

De sydamerikanska huvudstäderna är i regel mycket färgglada, många med kolonialmaktens skuggor över sig i form av pampiga byggnader och små detaljer och stuckaturer. Det som ofta utmärker städerna är en stark livsglädje med mycket dans, sång och musik på agendan. I Buenos Aires är det argentinsk tango som gäller, medan du i Rio de Janeiro och Brasilia slås av den mäktiga samban. I Bogota, Colombia är det salsa som dansas nätterna igenom. Kulturen är viktig även om det finns en större fattigdom i Sydamerika än i Nordamerika. Många lever på det lilla de har och har lärt sig att nöja sig med det.

Turisttäta länder och städer i Sydamerika är Brasilien, Panama, Chile, Argentina och Peru, men alltfler väljer också att ta sig an fattiga länder som Bolivia och huvudstaden Sucre – ett land där indianfolken är som mest ”oförstörda” och påtagliga, när de på många andra håll tyvärr har trängts undan.

Att resa i Sydamerika

En rundresa i Sydamerika ger dig minnen för livet. Det finns gått om flyg- och bussförbindelser. Dock måste du vara uppmärksam på varje lands egenskaper och kolla upp säkerhetsläget. Med detta sagt, är kriminaliteten ganska utbredd på flera håll i flera städer. Läs på ordentligt om de olika sydamerikanska huvudstäderna innan du reser dit, hur du bäst reser runt och vilka områden som är säkra respektive osäkra. Dock är den positiva nyheten att hela den sydamerikanska kontinenten har fått en anmärkningsvärd tillväxt rent ekonomiskt sedan millennieskiftet som förmodligen kommer att bädda för förändringar.

Huvudstäder i Sydamerika

Asuncion Paraguay
Bogota Colombia
Brasilia Brasilien
Buenos Aires Argentina
Caracas Venezuela
Georgetown Guyana
Lima Peru
Montevideo Uruguay
Paramaribo Surinam
Quito Ecuador
Santiago Chile
Stanley Falklandsöarna
Sucre Bolivia
-->