Afrika

Savanner, vilda djur, massajer och naturrikedomar som skulle kunna försörja en hel värld – det är förmodligen några saker som kommer upp när du hör Afrikas namn. Den afrikanska kontinenten är enorm och försedd med många olika typer av länder. Tyvärr har Afrikas befolkning upplevt mycket sorg under sina dagar, då slaveriet som sattes i bruk av européerna för flera hundra år sedan gjorde att familjer splittrades, folk mördades och länder slets itu.

Idag är Afrika en ”självstyrande” kontinent där länderna sköter sig själva, men dessvärre har inre konflikter i många nationer givit upphov till ännu mer tragiska öden. Inbördeskriget i Sierra Leone, folkmorden i Rwanda, konflikterna i Kongo-Kinshasa och apartheid i Sydafrika är bara ett fåtal exempel i det förflutna. Dock kämpar alla befolkningar med att få rättvisa demokratier och länder där alla kan hålla sams. Världens näst största kontinent med sina 55 stater och befolkningsmängd på långt över 1 miljard har haft en lång historia som präglats av olika epoker. Det som dock är allra mest intressant är att den första människan sägs komma just från Afrika. Därför är det kanske inte konstigt att många av oss känner en förkärlek och ett omedvetet släktband just för Afrika.

Afrikas natur – en saga

Afrika är en oerhört vacker kontinent där naturen talar för sig själv. Det finns få naturlandskap som kan ta andan ur dig bara vid första ögonblicket. Mangoveträsken, Saharaöknen, Kalahariöknen, Kilimandjaro och Atlasbergen hör till de mest kända och sedda. Den afrikanska naturen är så speciell att det anordnas många äventyrsresor till de olika länderna för turister där man kan flyga luftballong över savannerna, äta champagnefrukost bland zebrorna eller ge sig ut i bushen för att besöka pygméer.

De afrikanska huvudstäderna

Afrikanska huvudstäder börjar i allmänhet ta mer och mer inspiration från västerlandet. I många storstäder på den afrikanska kontinenten är det nästan som att befinna sig i en europeisk storstad, med några få undantag som ändå påminner dig om att du är betydligt längre bort. Pretoria i Sydafrika är t.ex en mycket stor turistdestination, och Port Louis i Maritius, Nairobi i Kenya och Kairo i Egypten går inte av för hackor dem heller.

Du kommer också märka en stor skillnad på de nordafrikanska städerna och de central- eller sydafrikanska städerna. Nordafrika är muslimskt och har merparten arabiska kännetecken, medan de inre afrikanska delarna har mer av stammar och bantufolken i sig. I Sydafrika hittar du mycket som påminner om livet i Europa, dock med den afrikanska prägeln.

Att resa runt i Afrika

En rundresa i Afrika eller till någon av de afrikanska länderna och huvudstäderna är något som allt fler unnar sig på semestern. Många av länderna har gudomliga stränder, såsom Madagaskar, Zanzibar, Seyshellerna eller Tunisien. Oavsett hur du färdas eller var du åker, bör du veta mycket om landet i fråga. Man skulle kunna tro att på grund av att Afrika länge koloniserades av vita, så borde kulturkrockarna vara som bortblåsta vid det här laget, men så är inte alltid fallet. Läs på om uppförandekoder, om religioner och seder och framför allt om säkerheten. Länder som Kongo-Kinshasa och Libyen kan vara mycket osäkra för en västerlänning att färdas i, medan länder som Botswana och Namibia är betydligt säkrare i skrivande stund.

Tänk även på att Afrika är drabbat av en del sjukdomar, inte minst på grund av det varma klimatet och flertalet insekter. Se till att vaccinera dig ordentligt innan avresa!

Huvudstäder i Afrika

Abuja Nigeria
Accra Ghana
Addis Abeba Etiopien
Alger Algeriet
Antananarivo Madagaskar
Asmara Eritrea
Bamako Mali
Bangui Centralafrikanska republiken
Banjul Gambia
Bissau Guinea-Bissau
Brazzaville Folkrepubliken Kongo
Bujumbura Burundi
Conakry Guinea
Dakar Senegal
Djibouti Djibouti
Dodoma Tanzania
Freetown Sierra Leone
Gaborone Botswana
Harare Zimbabwe
Kairo Egypten
Kampala Uganda
Khartoum Sudan
Kigali Rwanda
Kinshasa Demokratiska republiken Kongo
Libreville Gabon
Lilongwe Malawi
Lome Togo
Luanda Angola
lusaka Zambia
Malabo Ekvatorialguinea
Maputo Moçambique
Maseru Lesotho
Mbabane Swaziland
Mogadishu Somalia
Monrovia Liberia
Moroni Komorerna
Nairobi Kenya
Niamey Niger
Nouakchott Mauretanien
Ouagadougou Burkina Faso
Port Louis Mauritius
Porto-Novo Benin
Praia Kap Verde
Pretoria Sydafrika
Rabat Marocko
Sao Tome São Tomé och Príncipe
Tripolis Libyen
Tunis Tunisien
Victoria Seychellerna
Windhoek Namibia
Yamoussoukro Elfenbenskusten
Yaounde Kamerun
-->