Europa

Europa är den världsdel vi i Sverige befinner oss i på hemmaplan. Det är världens näst minsta kontinent sett till yta, men ändå en världsdel som lyckats klämma in ett stort antal länder på denna lilla areal. Sammantaget består Europa av över 10 000 000 km² och en folkmängd som uppgår till fler än 743 000 000 själar. Den europeiska kontinentens länder har flera gånger varit i konflikt med varandra som resulterat i storkrig, tragik och misär. Idag är man överlag mycket sams genom bildandet av EU där Europa på många sätt är ett och samma land med gemensamma lagar och riktlinjer.

Vad Europa har åstadkommit

Många av de europeiska länderna har varit förfader för olika tankesätt, ämnen, sporter eller kunskap. Under Antiken dominerade Grekland med sina lärda män och sina olympiska tävlingar, under 1000-talet var det våra vikingar som lamslog större delar av världen, under medeltiden var  Spanien, Portugal och Tyskland stormakterna och lite senare var det Frankrike som bland annat bäddade för den demokrati vi har idag. Kort sagt, Europa må vara liten till växten men har bidragit med storslagna initiativ, maktgalna människor och en bred nyfikenhet. Man har upptäckt andra delar av världen och skapat en global handel redan hundratals år tillbaka i tiden. De europeiska kolonialherrarna har inhämtat mycket från andra kulturer, både på gott och ont. Från Europa kommer också mycket av olika konstgenrer och termer, genuin musik och inte minst möjligheten att se sig omkring och turista i olika nationer på relativt kort tid på grund av de korta avstånden. Hur Europa kommer att se ut i framtiden kan vi bara spekulera i, men helt klart är det en attraktiv kontinent för resten av jordklotets kontinenters invånare att fördjupa sig i.

Det som utmärker dagens Europa är samarbete och viljan att kämpa för resten av världen genom att hjälpa folk i fattigdom och konflikt, rensa upp efter stora miljöskador och samtidigt bidra till en bättre Jord.

De europeiska huvudstäderna

Listan på europeiska huvudstäder som drar storturism kan göras lång. Från norr till söder kan du göra upptäckter i kulturens, modets, konstens, religionens och teknikens tecken oavsett i vilket land du befinner dig. Res till Paris och vältra dig i mode och konst, se öststaternas vackra städer som upplevt mycket sorg i sina dagar och fått ännu starkare ansiktsdrag genom erfarenheten. Sola dig i glansen och på stränderna i Sydeuropas städer som Gibraltar eller Lissabon, eller besök norra Europas huvudstäder för naturupplevelser och nytänk.

På samma gång kommer du att märka att många av de europeiska huvudstäderna har blivit ärrade från forna konflikter som än idag syns om man skrapar lite på ytan. Men det är ju det som kallas historia och utan detta skulle inte Europa ha sina karaktärsdrag. Genom all handel, folkvandringar, krig, koloniseringar och personliga intressen har de europeiska huvudstäderna numera blandats upp och är mer än mångkulturella, med undantag från ett mindre antal. Att resa i Europa kan därmed kännas både främmande och bekant på samma gång eftersom mycket liknar varandra men ändå inte.

Att resa i Europa

Inom de europeiska länderna kan du resa enkelt och bekvämt tack vare flyg, tåg, bil, båt och buss. Samarbetet länderna emellan gör att du slipper söka visum utan kan ta dig över gränserna som du vill. Det är således en mycket välkomnande kontinent som tillåter dig att göra upptäckter helt på egna villkor för att kunna ta till dig av den rika kultur som finns att tillgå.

Huvudstäder i Europa

Amsterdam Nederländerna
Andorra la Vella Andorra
Aten Grekland
Belgrad Serbien
Berlin Tyskland
Bern Schweiz
Bratislava Slovakien
Bryssel Belgien
Budapest Ungern
Bukarest Rumänien
Chisinau Moldavien
Dublin Irland
Gibraltar Gibraltar
Helsingfors Finland
Kiev Ukraina
Köpenhamn Danmark
Lissabon Portugal
Ljubljana Slovenien
London Storbritannien
Luxemburg Luxemburg
Madrid Spanien
Minsk Vitryssland
Monaco Monaco
Moskva Ryssland
Nicosia Cypern
Oslo Norge
Paris Frankrike
Prag Tjeckien
Reykjavik Island
Riga Lettland
Saint Helier Jersey
San Marino San Marino
Sarajevo Bosnien
Skopje Makedonien
Sofia Bulgarien
Stockholm Sverige
Tallinn Estland
Tirana Albanien
Torshavn Färöarna
Vaduz Liechtenstein
Valletta Malta
Vatikanstaten Vatikanstaten
Vilnius Litauen
Warszawa Polen
Wien Österrike
Zagreb Kroatien
-->